Od servera do pećine


Ideja vodilja je i za ovaj susret bila; prezentirati našim korisnicima izbor iz novijih HP-ovih tehnologija i proizvoda, za koje smatramo da im mogu biti interesantni, i prenijeti im neka ECS-ova iskustva u kreiranju IT rješenja i njihovoj implementaciji.

Iz HP-ovog portfelja tehnologija i proizvoda Tomislav Lukačević, HP-ov ESSN Presales Consultant, predstavio je nove proizvode iz ProLiant linije servera osme generacije, koji nude bolje performanse uz veću štedljivost. Lukačević je detaljno opisao i HP-ov servis Insight Online, sustav koji omogućuje upravljanje serverima s udaljene lokacije na Cloud principu. Drugu prezentaciju održao je Dražen Bzik, ECS-ov presales konzultant, koji je upoznao sudionike sa tri teme iz područja HP Networkinga. U zanimljivom izlaganju dotaknuo se trendova u konvergentnoj mrežnoj infrastrukturi. Objasnio je način funkcioniranja HP BladeSystem Virtual Connect tehnologije koja softverski jednostavno omogućuje jednostavniju zamjenu servera bez potrebe angažmana LAN i SAN administratora.

Druga tema je bio HP FlexFabric, koji u kombinaciji s Virtual Connect tehnologijom omogućuje virtualno dijeljenje mrežnih i FC resursa na logičke dijelove čija brzina sad u zbroju iznosi 10 Gb, za razliku od 1 Gb koje nudi tradicionalna tehnologija. Na kraju se govorilo o IRF (Intelligent Resilient Framework) tehnologiji, koja je zapravo oblik mrežne virtualizacijske tehnologije koja omogućuje pojednostavljenje mrežnog dizajna.

Tema treće prezentacije su bili HP Storageworks D2D Backup sustavi. Tomislav Lukačević iz HP-a, je istaknuo prednosti ovog HP-ovog sustava, te tehnološka poboljšanja u odnosu na prethodne sustave. D2D StoreOnce Backup sustavi sa HP StoreOnce deduplikacijom podataka omogućuje disk-based zaštitu podataka u data centrima kao i na udaljenim lokacijama, automatiziraju i konsolidiraju backup farme servera na jedan uređaj, povećavajući efikasnost i pouzdanost zbog smanjenja rizika od manipuliranja s velikom količinom medija (traka). HP StoreOnce deduplication software omogućuje značajno smanjenje količine redundantnih podataka i do 20 puta, pa i više, ovisno o tipu podataka. Time se olakšava prijenos podataka potrebnih za replikaciju kod disaster-recovery rješenja.
U drugom dijelu prezentacije korisnici su imali prigodu čuti dva zanimljiva slučaja iz prakse. Prvi, koji su prezentirali Danilo Berošević i Nikola Di Giusto, ECS-ovi konzultanti, opisali su slučaj migracije Oracle baze sa starog AlphaServer ES40 na ProLiant serversku platformu u jednoj financijskoj instituciji, dok je Josip Volf, isto tako ECS-ov konzultant, govorio o integraciji HP Storage replikacije i VMware SRM tehnologije, kao dobre alternative za tradicionalne tehnologije u svim slučajevima gdje je to opravdano, a to su uvjeti virtualizirane okoline.

Nakon ručka uslijedio je zabavni dio ovog cjelodnevnog događanja koji je uključivao posjet novom Muzeju krapinskih neandertalaca u obližnjoj Krapini. Bilo je vrlo poučno i zanimljivo vidjeti kako je čovjek rješavao svoje životne probleme pred par desetaka tisuća godina.

Što o tome kaže Mreža

Leave a Reply